22 september 2014

Drank en drugs in Woerden – Het verboden themacafé

Drank en drugs in Woerden – Het verboden themacafé

Jarenlang was Nederland een gidsland als het gaat om de omgang met alcohol en voornamelijk softdrugs. Liever gebruik toestaan in het zicht van ouders en overheid dan een verbod dat het gebruik alleen maar problematischer maakt en de sociale controle vermindert. Maar er waait een andere wind door Nederland. Landelijk is de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verhoogd. Coffeeshops en de teelt van wiet worden steeds strenger aangepakt. En in Woerden er is nieuw beleid om alcoholverkoop in zogeheten paracommerciële instellingen aan banden te leggen. Gedogen is een vies woord geworden en aanpakken is het devies.

Maar niet iedereen gelooft in die ‘nieuwe’ aanpak. Afgelopen voorjaar ondertekende de burgemeester van Woerden het wietmanifest dat pleit voor regulering van de teelt van cannabis, de grondstof voor softdrugs. En er zijn ook twijfels of de Woerdense jeugd werkelijk verstandiger met drank omgaat als zij dat in Babylon en K’77 niet meer kunnen kopen. Voer voor discussie in de pers en de gemeenteraad. En dus ook voor Progressief Woerden. Wij willen over dit thema in gesprek met deskundigen, politici en inwoners van Woerden. Oud en jong, voor- en tegenstanders, gebruikers en geheelonthouders, iedereen is welkom bij:

Het ‘verboden’ themacafe
30 september 2014 vanaf 20.00 uur
Café het Bierhuys
Van Oudheusdenstraat 3A Woerden

Een interactief programma met input van deskundigen, veel gelegenheid tot debat en de kans om mee te denken over hoe we hier in Woerden mee om moeten gaan.

Tine Trap van Victas, het centrum voor Verslavingszorg en Bennita IJtsma van de GGD Midden Nederland en het project Nuchter Verstand verstrekken feiten en cijfers over middelen, effecten en gebruik in Woerden. Vervolgens gaan we aan de cafétafels in discussie over het gebruik van drank en drugs. Wel of niet legaal, economische belangen, het nut van leeftijdsgrenzen, wiens verantwoordelijkheid is het om mensen te behoeden tegen verslavingen en vooral: wat is de rol van de gemeente hierin.

Aanmelden kan via een mail naar bijeenkomst@progressiefwoerden.nl

Met vriendelijke groet,

John Naipal

Secretaris PvdA Woerden