Door Jelle IJpma op 10 juli 2019

Een kwartje van de fractie, Kosten voor infrastructuur, bezuinigen op sociaal

Hoe staat het met de Woerdens politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Afgelopen november schreef ik over mijn financiële zorgen voor Woerden. Dat moet ik nuanceren. De gemeente Woerden heeft adviseur Deloitte gevraagd hoe het staat met de financiën, omdat er voor ongeveer € 69 miljoen aan investeringen staan gepland. Maar Deloitte stelt dat de financiën van de gemeente Woerden gezond, voldoende weerbaar en evenwichtig zijn.

En toch heb ik zorgen. Want dit college wil een brug over de Oude Rijn aanleggen, waarvan alleen de goedkoopste variant betaalbaar is. De kosten daarvan komen pas over jaren, maar het zou kunnen.Het college wil eigenlijk een Westelijke Randweg en die zit nog absoluut niet in de begroting. En voor de begroting 2020 moet nog een bezuiniging worden gevonden van € 2,4 miljoen. En deze maand hadden we twee financiële tegenvallers in de raad. Die worden verschillend opgelost.In het Sociale Domein werden we plotseling geconfronteerd met een extra tekort van € 1,3 miljoen. Er was een rekenfout gemaakt bij de afdeling financiën. Foutje, kan natuurlijk gebeuren natuurlijk 😉 Maar de huidige coalitie heeft afgesproken dat problemen binnen een “programma” van de begroting, ook binnen dat programma moeten worden opgelost. Dus binnen het Sociaal Domein moet € 1,3 miljoen extra worden bezuinigd om dit probleem op te lossen. In de afgelopen jaren had onze wethouder Yolan Koster een “reserve Sociaal Domein” ingesteld om overschotten binnen dit domein (die waren er in de afgelopen jaren heel ruim) te storten in een reserve, zodat je tekorten in andere jaren hieruit kan betalen. Maar die reserve is opgeheven en in de algemene reserve gestort. Nu wil het college het tekort gewoon betalen door te bezuinigen binnen het Sociaal Domein.
Een ander tekort, van € 1,2 miljoen, kwam boven water bij het verbeteren van de wegen en de rioleringen in Zegveld Daar wordt goed aan gewerkt, nodig omdat Zegveld op een hele verzakkende bodem is gebouwd. Goed plan, maar bij het afgraven van de grond om de funderingen te verbeteren bleek een stevige laag puin te zitten, vroeger gebruikt om dat wegzakken op te lossen. En het afgraven van dat puin maakt de hele operatie € 1,2 miljoen duurder. Kun je niets aan doen. Hoe gaan we dat betalen, ook opvangen binnen het eigen “programma””? Nee, de coalitie van CDA, ChristenUnie/SGP, D66 en van der Does stelde voor dat die kosten worden opgevangen door de rioolbelasting van de burgers met € 3,- per jaar te verhogen. Want anders zouden we ander belangrijke investeringen in de infrastructuur moeten uitstellen. En die zijn noodzakelijk, zoals investeringen om de riolen op peil te houden en de investeringen in de wegen. En de reserve infrastructurele werken die we hebben om de brug over de Oude rijn en de Westelijke Randweg te kunnen betalen, die is natuurlijk niet bedoeld voor de problemen in de Kanis.
Twee onvoorziene tegenvallers. Het probleem in de Kanis laten we betalen door alle Woerdense belastingbetalers, we gaan niets uitstellen of bezuinigen.* Het probleem in het Sociaal Domein vangen we op door bezuinigingen, de mensen aan de onderkant van Woerden die een uitkering of andere steun van de gemeente nodig hebben zullen dat merken. Bijvoorbeeld de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld en de hulp aan mensen met schulden, hoogstnoodzakelijke activiteiten waarvoor we de plannen bijna klaar hadden, kunnen niet door kunnen gaan omdat daarvoor geen geld beschikbaar zou zijn.

Het maakt wel degelijk uit of Progressief Woerden, in ons gemeentebestuur zit of niet. We wilden als PvdA met GroenLinks samen sterk zijn in onze gemeente, omdat we macht willen. Nu merken we wat het betekent als we geen macht hebben, maar het CDA, de ChristenUnie/SGP, Lijst van der Does en D66 aan de macht zijn. De financiën in Woerden zijn dus geen probleem, behalve voor de mensen die afhankelijk zijn van steun vanuit de gemeente. Daar moet op bezuinigd worden.

Jelle IJpma juli 2019

* PS De gemeenteraad besloot, op voorstel van Progressief Woerden, de verhoging van de rioolbelasting nog even uit te stellen. Daar komen we in oktober, bij het opstellen van de gemeentebegroting 2020, nog op terug.

Jelle IJpma

Jelle IJpma

Al jaren draai ik mee in de PvdA. Raadslid, wethouder, bestuurslid en ik weet nog dat ik het PvdA-afdelingsblad rondbracht, in 1979 al in Capelle aan den IJssel, vanaf 1988 in Woerden. Dat blad is er niet meer dus ik hoef niet meer door weer en wind. Maar er is nog zoveel te doen in

Meer over Jelle IJpma