Wat zou het Groene Hart zonder Europa zijn?
Op 10 mei bezocht Nejra Kalkan, kandidaat voor de PvdA bij de Europese verkiezingen van 22 mei, Woerden en een aantal projecten die in het Groene Hart met Europese subsidies zijn ontwikkeld. De vraag waarmee ze kwam was: ‘Wat zou het Groene Hart zonder Europa zijn?’
In El Rey in Woerden kreeg Nejra, met de PvdA-voorman in provinciale staten Kees de Kruijf en kamerlid Loes Ypma een korte inleiding van Marianne Breedijk, een van de projectleiders van de Europese projecten, de Leaderprojecten. Na deze informatie was het antwoord op de vraag ‘Wat zou het Groene Hart zonder Europa zijn?’ al snel te geven: het zou een stuk minder leuk zijn in het Groene Hart!
Sinds 2002 hebben maar liefst 60 projecten 5 miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen. Die ondersteuning kan op allerlei gebieden gegeven worden, maar het gaat eigenlijk altijd om het versterken van de verbinding tussen stad en land. De nadruk heeft in de afgelopen jaren vaak gelegen op het versterken van de recreatiemogelijkheden, tegenwoordig vaker op duurzaamheid en voedselveiligheid. Ook zorgboerderijen krijgen vaak subsidie, wat interessant kan zijn met alle nieuwe bezuinigingsmaatregelen waarmee de gemeentes geconfronteerd worden.
Bij het bezoek aan een aantal leaderprojecten werd één ding meteen duidelijk: ze kunnen eigenlijk niet zonder Europese subsidie! Als eerste gingen ze naar het Teylingengemaal, waar de enthousiaste groep vrijwilligers klaar stond om ons uitleg te geven over de werking van het gemaal. Dankzij o.a. Europese subsidie zijn zij in staat het gebouw te renoveren en beter geschikt te maken voor de ontvangst van groepen. Ook de educatieve functie, een voorwaarde voor de subsidie, kan beter ontwikkeld worden.
Het tweede bezoek was het Recreatielandschap Rosenboom in Benschop, waar Kees Rosenboom een duidelijke uitspraak deed: “Zonder Europese subsidie was dit er niet geweest!” Kees heeft samen met zijn vrouw Lenie een boerderij die als sinds 1561 bestaat. Naast dit bedrijf heeft hij een camping en gasterij gebouwd. Met de subsidie is hij in staat geweest het complex mooier en beter te maken. De gasterij kon met mooier materiaal gemaakt worden, er kon een ruime parkeerplaats worden aangelegd en konden bruggetjes over de vele slootjes gelegd worden – tenslotte is niet iedereen in staat om met een polsstok over de slootjes te springen. Ook het toiletgebouw op de camping kon met de subsidie uitgebreider gebouwd worden.
Belangrijk is, dat de subsidie niet zomaar gegeven wordt. De ondernemer heeft natuurlijk al allerlei plannen, maar wordt door de mensen van Leader op weg geholpen en komt soms tot niet eerder verwachte oplossingen. De subsidie is dan een onmisbare steun in de rug.
Als laatste bezochten ze in de stromende regen de Streekmarkt in Woerden, niet meer weg te denken ut het centrum van Woerden, maar ooit ook mede dankzij subsidie uit Europa op weg geholpen.
Het antwoord op de beginvraag is dus duidelijk: het Groene Hart zou zonder Europa natuurlijk nog steeds bestaan, maar dankzij Europees geld is het er mooier, toegankelijker en zelfs beter beschermd! We hadden Europa nodig om de waarde van het natuurgebied bij ons om de hoek beter in te zien en te waarderen!