Een kwartje van de fractie, Populisme in Woerden

Hoe staat het met de Woerdens politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden?

‘Politiek is niet voor bange mensen’ schreef VVD-burgemeester Luigi van Leeuwen in 2009. Politiek vraagt leiderschap, keuzes maken en goede communicatie over die keuzes met de burgers.

De nieuwe coalitie in Woerden met D66, Lijst van der Does en ChristenUnie/SGP, onder leiding van het CDA, maakt die keuzes niet. Niet in het college-akkoord 2019-2022 en niet in de begroting 2019. Ze willen alles en kiezen niet. Waar politiek toch vooral een manier is om keuzes te maken, ook als ze pijnlijk zijn, daar loopt de coalitiepartijen en dit college overal om de keuzes heen. (meer…)

De Eurocrises

Op maandag 10 september woonde ik een bijeenkomst in de Rode Hoed bij, met als onderwerp: de Eurocrisis, oftewel; de Eurozone schuldencrisis. Het was de eerste van een drieluik, 10 jaar na de Eurocrisis, waar samen met Jeroen Dijsselboem op terug werd gekeken.
Jeroen Dijsselbloem was, toen de crisis uitbrak, net minister van financiën en werd korte tijd later voorzitter van de Eurogroep. Hij heeft onlangs een boek geschreven “de Eurocrisis” waarin hij het verhaal van binnenuit vertelt. Dit boek was de rode draad van de terugblik.

(meer…)

Loes Ypma beëdigd als wethouder in Almere

Loes Ypma is op 20 juli 2018 benoemd als wethouder van de gemeente Almere. Haar portefeuille betreft “Wonen en Floriade”. Na haar periode in de 2e kamer fractie van de PvdA krijgt haar politieke carriere dus nu een vervolg in de gemeente Almere.

Een kwartje van de fractie, juni 2018

Hoe staat het met de Woerdens politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid klinkt door, via Progressief Woerden?

De rook van het eerste halfjaar van Politiek Woerden in 2018 trekt weer een beetje op. Hectische afsluiting van de vorige collegeperiode, verkiezingen, coalitievorming en nu is de nieuwe raad aan de slag. Ik zit daar niet meer bij. Twee PvdA-ers in de fractie van Progressief Woerden, Jelmer Vierstra en Marguerite Boersma, kwaliteit verzekerd. Verder Marieke van Noort en Coby Franken. Een goede fractie. Maar geen wethouder. Hoe is dat zo gekomen?

Afgelopen januari meldde ik al: “Progressief Woerden is volstrekt helder in waar onze prioriteiten liggen: sociale zorg en duurzaamheidsmaatregelen”. En ik meldde ook “een meerderheid in de … raad wil geld opzij leggen, overschotten op de jaarrekening en andere overschotten, om te kunnen investeren in grote infrastructurele werken, vooral de westelijke randweg. Wij zijn daar tegen. Het levert naar ons idee maar een beperkte bijdrage aan de oplossing van de verkeersoverlast, waarvoor we al maatregelen nemen op de knooppunten als de Rembrandtlaan, de Boerendijk en de Hoge Rijndijk. We tasten ons Groene Hart er weer voor aan. En het kost de gemeente heel veel geld dat we dan vooral in het Sociale Domein zullen moeten bezuinigen.” Met die boodschappen zijn we de verkiezingen ingegaan. En we hebben goede verkiezingen gemaakt, we hebben meer stemmen gekregen. We hadden net aan vier zetels. En nu hebben we heel ruim vier zetels, maar net geen vijfde. De SP is, links van ons, met 1 zetel in de raad gekomen. Ook de VVD en Lijst van der Does kregen vier zetels, het CDA bleef op 7. Sterk Woerden en ChristenUnie/SGP kregen 3 zetels, Inwonersbelangen 2 en de SP dus 1. Vervolgens kwam er onrust bij Inwonersbelangen die maar twee zetels kregen, waarvan de tweede verassend genoeg bij Lia Arensthorst kwam, de eerste vrouw op de lijst. Dat was niet naar de zin van Hendrie van Assem, die van Lia Arentshorst verlangde dat ze haar plaats zou afstaan. Lia dacht daar anders over en de ruzie liep zo hoog op dat ze uit de fractie stapte. Zij heeft, na enige bedenktijd, aansluiting gevonden bij Lijst van der Does. Daardoor heeft die fractie, met minder stemmen dan Progressief Woerden, nu wel een zetel meer: 5. De fractie van de VVD, van oorsprong 4 zetels, net een paar stemmen meer dan Progressief Woerden  ging de omgekeerde weg. Lijsttrekker Reem Bakker, die mocht aanschuiven bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen, kreeg in die onderhandelingen ruzie met CDA en ChristenUnie/SGP en mocht niet meer meedoen. Toen hij daarop zeer felle kritiek kreeg in de eerstvolgende ledenvergadering van de VVD, stapte hij verbolgen op uit de partij en de fractie. Hij zit nu alleen in de raad: de VVD op 3 zetels (met meer stemmen dan Progressief Woerden met 4 zetels en Lijst van de Does met nu 5 zetels). Democratie is een raar spel. Dat was het machts- en poppetjesspel.

Dan de inhoud. Het CDA was de grootste partij en ging met ChristenUnie/SGP een college vormen. Eerst met de VVD, die én de OZB niet wilde verhogen én de Westelijke Randweg wilde aanleggen, dus naar mijn idee en volstrekt onsamenhangend en onhaalbaar programma had.  Dat ging niet goed, want de VVD stapte dus uit de gesprekken. Vervolgens kozen de christelijke partijen een partner op rechts, de Lijst van der Does (de Randwegpartij) en een partner op links, D66 . D66 had met 4 naar 3 zetels de verkiezingen verloren, was tegen de randweg en had in 2010 en 2014 het CDA uit de coalitie weten te werken, maar waarschijnlijk werden ze als plooibaarder ingeschat dan Progressief Woerden. En jawel, deze partijen kwamen er uit. Met een, vind ik, raar collegeprogramma. De Westelijke randweg is echt onbetaalbaar, dus Lijst van der Does moest dat idee laten varen. Wel scoorden ze de aanleg van een brug over de Oude Rijn. En door die brug niet te snel aan te leggen en in deze coalitieperiode alleen de voorbereidings- en aanlegkosten te begroten, loopt de begroting de komende vier jaar nog niet uit de hand. Met een OZB-verhoging van 3% in 2019 en 3% in 2020 is dit te dekken. Samen wel 6% en in strijd met wat het CDA had beloofd en ook anders dan D66 en ChristenUnie in hun verkiezingsprogramma’s hadden. Maar alla, ze werden het eens.

En de rest van de randweg ging in de ijskast, maar er komt wel een onderzoek naar de mogelijkheden van een weg langs Nieuwerbrug. Mooi, dat onderzoek kost haast niets en de discussie is weer een paar jaar vooruitgeschoven, zodat wellicht de provincie of andere gemeente verleid zou kunnen worden tot een forse financiële bijdrage . Want anders is dit een volstrekte fopspeen, een politiek sprookje. Dat alleen al de brug over een aantal jaren, als ook het onderhoud in het budget gaat worden gebracht, de gemeente een geweldig blok aan het been wordt, is naar de toekomst verschoven.  Omdat alleen in het Sociaal Domein in de gemeentebegroting de middelen kunnen worden gevonden om die extra lasten te dragen, of er een veel forsere OZB-verhoging nodig is, zou dit in een coalitie met Progressief Woerden volstrekt onmogelijk zijn. D66 en ChristenUnie/SGP, in de afgelopen jaren toch heel verstandig, werken mee aan dit coalitieprogramma.

“Een goede raad is rood” was onze verkiezingsleus van 1974.  Nu verzucht ik “wat moet dit college zonder de verstandige inbreng van Progressief Woerden”. Vanuit de raad zal Progressief Woerden nu met verstandige en opbouwende kritiek gaan proberen om dit college bij te sturen, daar heb ik het volste vertrouwen in. Onze fractie zal zeker met goede voorstellen komen, maar of dit college hiernaar kan en zal luisteren? Ik ben benieuwd naar mijn volgende kwartje van de fractie.

Jelle IJpma   

Danielle Snellen 25 jaar lid PvdA

Het was dit jaar 25 geleden dat Danielle Snellen zich meldde en lid van de PvdA wilde worden! Daarom overhandigde secretaris Sjoerd Plantenga haar het speldje met de brief van het partijbestuur en bedankte haar voor al die jaren trouwe steun; niet alleen als lid, maar Danielle heeft ook enkele bestuursjaren achter de rug. Ook een bos rozen zette het feestelijke jubileum luister bij!

Erepenning PvdA voor Tieneke Lander

Beste mensen,

Tieneke Lander, 17 jaar lid van de gemeenteraad, waarvan 10 jaar als wethouder, heeft een erepenning gekregen omdat ze al 65 jaar lid is van de PvdA. Wij vinden dit een vermelding in de pers waard, en dat vind ze zelf ook, daarom sturen wij hierbij een persbericht en een foto.

Met vriendelijke groeten, namens het bestuur van de PvdA Woerden,

Jelle Ijpma

PERSBERICHT:

Ze maakt zich zorgen over het armoedebeleid en het WMO beleid van Woerden zonder Progressief Woerden of de PvdA in het college van Burgemeester en Wethouders. Maar ze heeft wel vertrouwen in George Becht en Arjan Noordhoek.

(meer…)

Verkiezingscampagne / vrijwillige bijdrage

beste leden,

namens het bestuur stuur ik u het volgende bericht, afkomstig van het campagneteam van Progressief Woerden. Het is belangrijk dat onze geestverwanten steun krijgen in de campagne tijd en natuurlijk op de verkiezingsdag! Dus van harte in uw aandacht aanbevolen!

met vriendelijke groeten, Sjoerd plantenga

“Onze Top 7 en het campagneteam zijn als een dolle aan de slag. In de kranten en social media is het debat over de onzinnige westelijke randweg losgebarsten en ondertussen maken we furore met vlogs en artikelen over behoud van het Hertenkamp, Automaatje, investeren in speeltoestellen in Waterrijk.
Ook op het Woerdense kieskompas is duidelijk op wie je moet stemmen voor een onversneden links-progressief beleid: Progressief Woerden. Dat geluid dragen Marieke, Jelmer, Coby, Marguerite, Anne, Guus en Jelle ook met passie uit bij alle debatten die worden georganiseerd.
De komende weken zetten we vol in op straatacties, 10.000 flyers door de brievenbussen, 80 posters langs de wegen en een paginagrote advertentie in de Woerdense Courant. En nog veel meer…
We hebben nu 4 zetels. We willen er 5 of meer. En dat wordt bijzonder spannend, want de SP zit ons op de hielen en ook D66 laat een praktisch progressief geluid horen. Beiden zijn aantrekkelijk voor onze doelgroep.
 
Dit is wat we nodig hebben:
We hebben een fors campagnebudget ingezet, maar in de laatste weken poppen er allerlei initiatieven en ideeën op die echt leuk, creatief en onderscheidend zijn. Maar we hebben daar nu geen geld voor.
Als de helft van de leden van Progressief Woerden, PvdA en Groenlinks €10 doneert of toezegt, zijn we uit de brand.
Je kunt ons op twee manieren helpen.
1. Doneer direct geld voor de campagne op NL85TRIO 0776484672 t.n.v. Progressief Woerden
2. Doe een toezegging. Voorbeeld: jij doet een toezegging dat je voor maximaal €30 garant wilt staan. Wij maken na de campagne de balans op en geven jou aan hoeveel we daadwerkelijk nodig hebben van jouw garantstelling. Mail wimvangeelen@live.nl met jouw toezegging!

Gemeenteraadsverkiezingen: Progressief Woerden gaat de wijken in!

De komende tijd barst de campagne van Progressief Woerden los. De kandidaten laten van zich horen en zien tijdens allerlei debatten en op social media. Marieke van Noort is al druk bezig met vlogs en interviews. Jelmer Vierstra maakt zich op voor spanende debatten. Coby Franken voert de straattroepen aan en Marguerite Boersma zorgt dat flyers, posters en banners overal te zien zijn. Guus van Bork coördineert alles en Jelle IJpma houdt ook nog eens de politieke agenda in de gaten. In deze nieuwsbrief geven we een overzicht van alle geplande acties en het PvdA bestuur roept iedereen die Progressief Woerden een warm ‘rood’ hart toedraagt PW te steunen.

(meer…)

Een kwartje van de fractie, januari 2018

Hoe staat het met de Woerdens politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid klinkt door, via Progressief Woerden?

Weer een wethouder gevallen. Wethouder Margot Stolk van Sterk Woerden heeft aantoonbare fouten gemaakt bij de organisatie van de Koeiemart, niet goed geopereerd bij de vorming van de verkeersvisie en ook op andere terreinen was ze niet sterk.  De vijfde gevallen wethouder in deze coalitieperiode, allemaal met verschillende achtergronden. Alleen “onze” Yolan Koster is vijf jaar op de been gebleven. Maar Woerden snakt nu, voor de volgende periode, wel naar goede wethouders, die ook de Woerdense samenleving echt kennen. (meer…)