Raamposter / flyeren verkiezingen (2, 25, 29 mei en 1 juni)

We gaan, samen met Groenlinks, ook nog naar de markt om te flyeren op 22, 25, 29 mei en 1 juni en naar het station op 4 en 5 juni. Meldt je aan bij Jelle Ijpma (06-12732308 en [email protected]).

De raamposter krijgen alle leden zelf thuisgestuurd. Van een groter formaat posters hebben we er maar een beperkt aantal, maar neem even contact op als je een grotere poster wilt.

De reis naar het Europese parlement en de ontmoeting met Agnes Jongerius

Daar stonden we dan, met ons 30en, vroeg opgestaan en allemaal op tijd aanwezig op de parkeerplaats. Nadat Jelle ons allemaal had afgevinkt op de lijst konden we instappen en waren we rond 7.30 onderweg! De reis verliep voorspoedig, met hier en daar langzaam rijdend verkeer, maar geen vervelende files. Zo kwamen we op tijd in Brussel aan en Falco, de chauffeur, zette de bus op de gewenste plek stil, dichtbij het Europa centrum in Brussel. (meer…)

Kwartje van de fractie – Mei 2024

Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat vier keer in het jaar probeert te verschijnen. 

De Woerdense politiek blijft in beweging. Wethouder de Regt ging, wethouder Luca kwam, maar dat was politiek niet zo spannend. We zijn druk met parkeren bezig geweest, maar dat is voor ons socialisten niet zo’n belangrijk onderwerp. Belangrijker ontwikkelingen zijn er rond de windmolens. Woerden & Democratie, VVD en InwonersBelangen zouden alle activiteiten daaromheen wel willen stilzetten, maar onze wethouder Jelmer Vierstra is juist goed bezig, in gesprek met de bewoners, om het proces naar het voortzetten van plaatsing door te zetten. We hopen dat de windmolens er in 2029 staan. Daarvoor is altijd veel publieke belangstelling. Die belangstelling was er ook voor de opstelling van de plattelandsagenda, met 125 mensen (waarschijnlijk veel boeren, natuurlijk direct betrokken) op de publieke tribune.  

Het veenweidelandschap maakt Woerden tot hoofdstad van het Groene Hart. Dat landschap is het behouden waard, maar hoe gaan we om met de uitdagingen op gebied van bijvoorbeeld klimaat, natuur en water? En hoe doen we dat samen met agrariërs, provincie, waterschap, gebiedscommissie en natuur- en milieuorganisaties? Hoe richten we het landelijk gebied in en hoe beheren we het? Specifiek gaat het om opgaven voor: omgaan met bodemdaling, terugdringen van emissies van stikstof en methaan, energietransitie, duurzame en rendabel perspectief voor de landbouw, verbetering kwaliteit van natuur en behoefte aan woningen en recreatieve mogelijkheden. In januari en april hebben we het daarover gehad. Maar dat proces loopt nog wel door. 

Ook hebben we het gehad over wat genoemd wordt de Herijking van de openbare Ruimte. Het onderhoud van de openbare ruimte kost heel veel geld. Geven we dat wel goed uit, heeft de gemeenteraad daar eigenlijk nog wel grip op en verwaarlozen we de openbare ruimte niet of geven we er te veel aan uit? De discussie daarover is gestart, maar nog lang niet klaar. 

Meer helderheid is over de opvang van statushouders, asielzoekers en Oekraïners. We zien dat de opvang in Ter Apel op dit moment helemaal vol loopt. Daarom is de gemeente in gesprek met het Centraal Orgaan Asielzoekers over de realisatie van een Asielzoekerscentrum voor 350-400 mensen in de Bleek 1, tegenover het stadhuis. Daar wonen nu 150 Oekrainers, daarvoor wordt alternatieve huisvesting gezocht.
Uiteraard was hierover veel discussie in de gemeenteraad.  Progressief Woerden nam, met CU/SGP en het CDA, het voortouw in de discussie, andere partijen waren twijfelachtig, of gewoon tegen. Gelukkig heeft de gemeenteraad van Woerden in meerderheid wel haar verantwoordelijkheid genomen. Daarbij is op initiatief van Progressief Woerden en het CDA ook besloten dat het COA minstens 96 flexwoningen zal realiseren, deels bij de Bleek 1, waarvan 2/3 beschikbaar komen voor Woerdense starters en Woerdense spoedzoekers, zodat ook de Woerdense woningzoekenden voordeel hebben van dit project. Het asielzoekerscentrum zal pas in 2025 worden gerealiseerd, de tijdelijke huisvesting kan er eerder komen

Op landelijk niveau zou het beleid rond de energietransitie, de opvang van vluchtelingen en asielzoekers en de inrichting van het platteland wel eens bijzondere wegen kunnen inslaan. Op het moment van schrijven van dit stuk wordt hard gewerkt aan een nieuwe regering. In Woerden kunnen we ons in het beleid, waar Progressief Woerden een belangrijke rol in speelt, als PvdA goed herkennen.

Progressief Woerden zoekt nieuwe bestuursleden

10/03/2024 – Progressief Woerden is een springlevende lokale partij, met ongeveer 110 leden. We hebben een actieve gemeenteraadsfractie (met 4 raadsleden en 3 fractieassistenten), maken nu deel uit van het College van B&W met een enthousiaste en betrokken wethouder, diverse leden die het wel en wee van de partij van dichtbij volgen en een leuk en informeel bestuur met 5 leden. Het bestuur vergadert fysiek in een van onze huiskamers en heeft daarnaast contacten via de mail en WhatsApp. Bestuursleden zijn vrijwilligers en worden niet betaald.

In het bestuur zijn twee vacatures ontstaan, voor voorzitter en secretaris. Onze voorzitter Julia van Winden is al voorbij haar tweede termijn in het bestuur en wil graag in de loop van dit jaar aftreden. Onze secretaris Geert Wammes neemt aan het begin van de zomer afscheid, na 50 jaar wisselende politieke activiteiten in diverse rollen.

Voor meer informatie zie de website van Progressief Woerden!

Kwartje van de fractie december 2023

Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat ongeveer vier keer in het jaar verschijnt.

We hebben 9 november de begroting 2024 vastgesteld. Progressief Woerden is tevreden over de begroting na enkele verbeteringen. De geplande bezuinigingen op het duurzaamheidsbeleid zijn teruggedraaid zodat de warmtetransitie kan doorgaan. Door in te zetten op zon op dak, de warmtetransitie en verduurzaming, besparen we veel energie maar net zo belangrijk, huishoudens met lage inkomens besparen op de rekening van de energie. We blijven dus werken aan comfortabele, warme en beter geïsoleerde huizen. Ook met het armoedebeleid en de opvang van vluchtelingen gaan we vol door. We dienden een motie in over het noodfonds energiearmoede die oproept om alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met een hoge energierekening en een laag inkomen in 2024 in de knel komen. Bezuinigingen op Ferm Werk zijn al door het college van Burgemeester en wethouders teruggedraaid, te merken is dat “wij” in het college zitten. De begroting 2024 van Woerden is sluitend.

Wel blijven er zorgen voor latere jaren, als we wellicht minder geld van de rijksoverheid krijgen en we wel voor grote investeringen staan, zoals de brug over de Oude Rijn, die nog steeds door een meerderheid van de raad gewenst wordt. Stijgende investeringslasten kunnen de gemeente onder grote druk zetten. We hebben het armoedebeleid voor 2024 nu wel weer veiliggesteld, maar het is maar zeer de vraag of we dat ook de volgende jaren kunnen volhouden. De rijksregelingen voor energiearmoede bijvoorbeeld lopen tot en met 2024. En dan zou de armoede best wel weer eens kunnen oplopen. Het blijft dus zaak om zeer alert te blijven, maar dat is aan deze fractie van Progressief Woerden wel toe te vertrouwen.
In oktober zijn we het gebiedsproces begonnen naar plaatsing van windmolens in de polderReyerscop. In totaal 17 van de 30 raadsleden (Chris van Ierssel ontbrak) stemden daarmee in. De coalitiepartij van der Does stemde tegen, maar D66 en Sterk Woerden stemden wel in. Bewoners van Reyerscop en de rechtsere fracties in de Raad deden er alles aan om het proces tegen te houden, 9 amendementen en 2 moties werden daarbij besproken en ze werden allemaal verworpen. Het blijft moeizaam gaan, maar het gaat wel voort.

Ook voort gaat het gesprek over de Rembrandtbrug, over de Oude Rijn. In oktober probeerde Woerden en Democratie dit proces stil te leggen, omdat het college probeert het tracé van de Rembrandtbrug een stukje te verleggen. Ook Inwonersbelangen stelt hierover kritische vragen. Het is wel gek dat oppositiepartijen nu kritisch staan tegenover pogingen van het College van Burgemeester en Wethouders om de brug een stukje goedkoper te maken. Progressief Woerden blijft kritisch over de brug, maar juicht toe dat gestreefd wordt naar lagere kosten.

En in de komende periode gaan we waarschijnlijk een nieuwe Bomenverordening vaststellen. In de nu geldende bomenverordening, van 2010, worden alleen bomen beschermd die staan op de Lijst beschermde Houtopstanden. Marjolein Dooreweerd van Progressief Woerden, heeft nu een nieuwe Bomenverordening opgesteld, om veel meer bomen te beschermen. Voor alle bomen met een diameter van 40 cm of meer, zou dan een kapvergunning moeten worden aangevraagd. Het gebeurt niet vaak dat een gemeenteraadslid een Raadsvoorstel opstelt, want dat is heel veel werk. Maar Marjolein heeft nu een goed voorstel gemaakt, dat binnenkort besproken zal worden. Het is wel spannend of dit voorstel het gaat halen, maar het zou goed zijn voor de bomen en ons bladerdek in Woerden. Progressief Woerden wil Woerden groen houden en is zeer actief in de Raad.
Jelle IJpma

Campagne Nieuws

Op donderdag 16 november kwamen we voor een GL-PvdA campagne bijeenkomst bij Plein 7 aan. Niet alleen onze ‘lokale kandidaat’ uit Ijsselstein, Marlieke van Schalkwijk (plaats 46 op de lijst), zou aanschuiven maar ook Agnes Jongerius had aangekondigd dat ze graag aanwezig wilde zijn. Agnes is inmiddels 10 jaar lid van het Europees parlement en heeft een groot aandeel gehad in de onlangs aangenomen richtlijn omtrent het minimumloon en het borgen van de vakbondsactiviteiten op de werkvloer van de lidstaten. Ze vertelde hoe ze dat had aangepakt en hoe de richtlijn zou resulteren in verschillende niveaus van loon maar de onderliggende eis is dat het minimumloon voldoende basis voor levensonderhoud moet zijn. Een belangrijke stap in de sociale regelingen van de EU!

Dat laatste sloot goed aan bij de acties van Marlieke die, sociaal bewogen, had bedacht dat ze een 24 uur lang zich wilde bezig houden met mensen die in armoede leven en met situaties die daaruit voortkomen. In dat kader was ze ook in de duurzaamheidswinkel van Woerden geweest om over haar actie te praten, had ze gepost bij de Jumbo om de arbeidsmigranten te spreken (die o.m. uit Almere komen om in Woerden te werken), was ze bij het Utrechtse stadhospice geweest, bezocht de tussenvoorzienin (“een groot deel van onze clienten zijn arbeidsmigranten die hun baan hebben verloren en nergens heen kunnen”), was ze bij de daklozenopvang, had ze zich toegelegd op het verzamelen van speelgoed voor de speelgoedbank en ging ze met Esmah Lahlah langs de deuren om met de mensen te spreken.

In de discussie die daarop volgde kwamen we tot de ontdekking dat wij allemaal als belastingbetalers door de toeslagen eigenlijk de werkgevers met dergelijke minimumlonen aan het sponsoren zijn. Alle reden om het minimumloon naar 16 euro te verhogen, ook al omdat in de loop der jaren het minimumloon de verhoging van de lonen niet heeft bijgehouden! Veel van de banen met minimumloon kunnen door automatisering ook ingevuld worden en daarbij moeten we af van de hoge aandeel van arbeidsmigranten in onze migratie cijfers. De asielzoekers krijgen vaak de schuld maar dat is maar een 10% van de totale instroom!

De foto laat zien dat we in een praktische kringopstelling met elkaar konden discussiëren – een geslaagde avond!

Kwartje van de fractie oktober 2023

Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat vier keer in het jaar probeert te verschijnen.
In de Woerdense Raad zijn we de afgelopen maanden vooral bezig geweest met ecologisch punten en in de komende maanden zal de nadruk weer liggen op de financiën, de voorbereiding op de begroting 2024.
In de lokale politiek hebben we bijvoorbeeld ingestemd met een startnotitie voor een programmateam ecologie. Dat team moet gaan werken aan het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier. Woerden krijgt na lang aandringen van onze kant eindelijk een ecoloog in dienst.
En het college is, onder aanvoering van onze wethouder Jelmer Vierstra, hard aan het werk om op een zorgvuldige wijze te komen tot plaatsing van windmolens in de polder Reyerscop. Vanuit de bewoners van Reyerscop zijn een paar inwoners fel tegen, omdat ze vrezen voor gezondheidsrisico’s. Daar wil Progressief Woerden zorgvuldig mee omgaan, maar we willen wel dat het proces naar plaatsing van de windmolens wordt doorgezet. De tegenstanders komen met eisen die niet allemaal echt reel zijn.
Veel discussie is er ook over wat we gaan doen met de Torenwal en de Hogewal: gaan we daar bomen kappen om de beschoeiing van de Singel te verbeteren, of houden we bomen zoals ze nu zijn? Er zit spanning tussen bijvoorbeeld wethouder Ad de Regt van Lijst van der Does, en de fractie van Lijst van der Does. De wethouder houdt star vast aan de noodzaak om bomen te kappen om verzakking van de wal te voorkomen. De omwonenden, actiegroepen, maar ook de fractie van Lijst van der Does, is niet overtuigd van die noodzaak en wil zo min mogelijk ingrijpen in de bestaande bomenstructuur op de wal. Ook Progressief Woerden wil zo min mogelijk ingrijpen. Het risico wordt niet zo groot geacht en in de bomen zitten bijvoorbeeld unieke vleermuizen.
Marjolein Doorewaard is vanuit de fractie bezig met een initiatiefvoorstel voor de Raad. Ze is een nieuwe kapvergunning voor de gemeente aan het opstellen, om de bomen in onze gemeente beter te beschermen. Dat is veel werk, maar er is goede kans dat de Raad het voorstel overneemt
Daarnaast zijn we, zoals ieder najaar, druk bezig met de voorbereiding op de Begroting voor 2024. Voor de eerste twee jaar gaat dat best goed en worden ook onze wensen wel vervuld. Maar 2026 wordt een “ravijnjaar” genoemd. Omdat de bijdrage van het rijk in 2026 en 2027 veel kleiner wordt, dreigen er voor die jaren grote tekorten. Nu geldt dat voor alle gemeenten in Nederland, dus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) protesteert hier heel hard tegen.
Maar in Woerden gaan we daarnaast vanaf 2026 ook de grote uitgaven voor de brug over de Oude Rijn voelen. Daarom is ook van belang hoe we omgaan met de prioritering van de grote projecten voor Woerden. Woerden heeft veel plannen. Omdat de rente op leningen ten behoeve van investeringen aan het stijgen is, is dat financieel niet allemaal haalbaar. En bovendien hebben we onvoldoende ambtenaren om alles aan te pakken, in de sector ruimtelijke ordening moeten gemeenten “vechten” om goede ambtenaren te krijgen. De gemeenteraad heeft daarom bij de Kadernota voor de begroting in het voorjaar een investeringsplafond afgesproken van € 23 miljoen en is nu gestart met een prioritering van de grote projecten, waar we de ambtelijke capaciteiten de financiële ruimte voor hebben. Dit proces loopt mee in de begrotingsvoorbereiding. Op 9 november stellen we de begroting vast.

Jelle IJpma

Kwartje van de fractie juli 2023

Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat vier keer in het jaar probeert te verschijnen.

De gemeente Woerden zet vol in op de realisatie van windmolens en zonne-energie in de polder Reijerscop. Progressief Woerden staat daar van harte achter. Natuurlijk vinden niet alle direct omwonenden dat prettig, dus er is volop zorg voor gezondheidseffecten en voor financiële compensatie, maar ook voor lokale deelname aan de projecten. Ook het zonneproject Lievaart in de polder Barwoutswaarder krijgt de ruimte. Daar kunnen Woerdenaren nu al op intekenen bij Woerden Energie. Een project met zonnecellen op de Cattenbroekerplas, van die organisatie, lijkt een te groot effect op de biodiversiteit in die plas te hebben. En natuurlijk probeert de gemeente Woerden alle bewoners te helpen bij verduurzaming, vooral de mensen die het geld hard nodig hebben, maar zelf de maatregelen niet kunnen betalen. Energie-adviseurs, gunstige subsidie- en financieringsregelingen en energie-bespaarbonnen zijn samen met Duurzaam Woerden ontwikkeld.

Financieel gezien lijkt het niet slecht te gaan met de gemeente. In 2022 hielden we € 5,6 miljoen over, maar dat komt ook doordat we een aantal investeringen niet hebben kunnen doen die in 2023 nog worden uitgevoerd. Daarna houden we echter toch nog € 4,3 miljoen over. Bij de najaarsnota 2022 was nog een tekort voorzien van € 0,6 miljoen. Nu, bij de voorjaarsrapportage 2023, houden we rekening met een tekort over dit jaar van € 0,9 miljoen, maar ook dit jaar verwachten we meer geld van de rijksoverheid, dus het zal wel meevallen. Bij de voorbereiding van de begroting voor 2024, we hebben net de kadernota vastgesteld, hoeven we daarom niet naar nieuwe bezuinigingen te zoeken. Voorgenomen bezuinigingen op Ferm Werk en armoedebeleid hebben we zelfs kunnen schrappen. En omdat het af en toe wel erg piept en kraakt in de ambtelijke organisatie, is er weer enige ruimte voor personeelsuitbreiding. Dat is echt nodig omdat een aantal projecten achter begon te lopen want o bouw- en woningtoezicht kon het werk niet meer aan. Maar voor de langere termijn blijven er zorgen, daarom hebben we nu een investeringsplafond ingesteld, van €23 miljoen per jaar. Op lange termijn (na 2025) moeten we namelijk rekening houden met veel minder inkomsten van de rijksoverheid en we hebben natuurlijk nog de lasten van de brug over de Oude Rijn, die juist vanaf 2025 beginnen te komen. Progressief Woerden blijft natuurlijk tegenstander van die brug, maar we moeten wachten tot de meerderheid van de Woerdense gemeenteraad dat ook vindt. Dus voor de korte termijn draait Woerden financieel wel goed, voor de lange termijn blijven de zorgen.

Ook inhoudelijk gaat het in Woerden wel goed: we zijn goed bezig met de energietransitie en op het sociaal domein hebben we voorgenomen bezuinigingen toch weer verminderd. De PvdA kan zich herkennen in de rol die Progressief Woerden hierbij in de Woerdense politiek speelt.

50 jaar lidmaatschap

De heer Engering krijgt hier uit handen van de afdelingsvoorzitter een speldje om hem te danken voor 50 jaar lidmaatschap!