Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat vier keer in het jaar probeert te verschijnen.
In de Woerdense Raad zijn we de afgelopen maanden vooral bezig geweest met ecologisch punten en in de komende maanden zal de nadruk weer liggen op de financiën, de voorbereiding op de begroting 2024.
In de lokale politiek hebben we bijvoorbeeld ingestemd met een startnotitie voor een programmateam ecologie. Dat team moet gaan werken aan het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier. Woerden krijgt na lang aandringen van onze kant eindelijk een ecoloog in dienst.
En het college is, onder aanvoering van onze wethouder Jelmer Vierstra, hard aan het werk om op een zorgvuldige wijze te komen tot plaatsing van windmolens in de polder Reyerscop. Vanuit de bewoners van Reyerscop zijn een paar inwoners fel tegen, omdat ze vrezen voor gezondheidsrisico’s. Daar wil Progressief Woerden zorgvuldig mee omgaan, maar we willen wel dat het proces naar plaatsing van de windmolens wordt doorgezet. De tegenstanders komen met eisen die niet allemaal echt reel zijn.
Veel discussie is er ook over wat we gaan doen met de Torenwal en de Hogewal: gaan we daar bomen kappen om de beschoeiing van de Singel te verbeteren, of houden we bomen zoals ze nu zijn? Er zit spanning tussen bijvoorbeeld wethouder Ad de Regt van Lijst van der Does, en de fractie van Lijst van der Does. De wethouder houdt star vast aan de noodzaak om bomen te kappen om verzakking van de wal te voorkomen. De omwonenden, actiegroepen, maar ook de fractie van Lijst van der Does, is niet overtuigd van die noodzaak en wil zo min mogelijk ingrijpen in de bestaande bomenstructuur op de wal. Ook Progressief Woerden wil zo min mogelijk ingrijpen. Het risico wordt niet zo groot geacht en in de bomen zitten bijvoorbeeld unieke vleermuizen.
Marjolein Doorewaard is vanuit de fractie bezig met een initiatiefvoorstel voor de Raad. Ze is een nieuwe kapvergunning voor de gemeente aan het opstellen, om de bomen in onze gemeente beter te beschermen. Dat is veel werk, maar er is goede kans dat de Raad het voorstel overneemt
Daarnaast zijn we, zoals ieder najaar, druk bezig met de voorbereiding op de Begroting voor 2024. Voor de eerste twee jaar gaat dat best goed en worden ook onze wensen wel vervuld. Maar 2026 wordt een “ravijnjaar” genoemd. Omdat de bijdrage van het rijk in 2026 en 2027 veel kleiner wordt, dreigen er voor die jaren grote tekorten. Nu geldt dat voor alle gemeenten in Nederland, dus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) protesteert hier heel hard tegen.
Maar in Woerden gaan we daarnaast vanaf 2026 ook de grote uitgaven voor de brug over de Oude Rijn voelen. Daarom is ook van belang hoe we omgaan met de prioritering van de grote projecten voor Woerden. Woerden heeft veel plannen. Omdat de rente op leningen ten behoeve van investeringen aan het stijgen is, is dat financieel niet allemaal haalbaar. En bovendien hebben we onvoldoende ambtenaren om alles aan te pakken, in de sector ruimtelijke ordening moeten gemeenten “vechten” om goede ambtenaren te krijgen. De gemeenteraad heeft daarom bij de Kadernota voor de begroting in het voorjaar een investeringsplafond afgesproken van € 23 miljoen en is nu gestart met een prioritering van de grote projecten, waar we de ambtelijke capaciteiten de financiële ruimte voor hebben. Dit proces loopt mee in de begrotingsvoorbereiding. Op 9 november stellen we de begroting vast.
Jelle IJpma