Campagne Nieuws

19 november 2023

Op donderdag 16 november kwamen we voor een GL-PvdA campagne bijeenkomst bij Plein 7 aan. Niet alleen onze ‘lokale kandidaat’ uit Ijsselstein, Marlieke van Schalkwijk (plaats 46 op de lijst), zou aanschuiven maar ook Agnes Jongerius had aangekondigd dat ze graag aanwezig wilde zijn. Agnes is inmiddels 10 jaar lid van het Europees parlement en heeft een groot aandeel gehad in de onlangs aangenomen richtlijn omtrent het minimumloon en het borgen van de vakbondsactiviteiten op de werkvloer van de lidstaten. Ze vertelde hoe ze dat had aangepakt en hoe de richtlijn zou resulteren in verschillende niveaus van loon maar de onderliggende eis is dat het minimumloon voldoende basis voor levensonderhoud moet zijn. Een belangrijke stap in de sociale regelingen van de EU!

Dat laatste sloot goed aan bij de acties van Marlieke die, sociaal bewogen, had bedacht dat ze een 24 uur lang zich wilde bezig houden met mensen die in armoede leven en met situaties die daaruit voortkomen. In dat kader was ze ook in de duurzaamheidswinkel van Woerden geweest om over haar actie te praten, had ze gepost bij de Jumbo om de arbeidsmigranten te spreken (die o.m. uit Almere komen om in Woerden te werken), was ze bij het Utrechtse stadhospice geweest, bezocht de tussenvoorzienin (“een groot deel van onze clienten zijn arbeidsmigranten die hun baan hebben verloren en nergens heen kunnen”), was ze bij de daklozenopvang, had ze zich toegelegd op het verzamelen van speelgoed voor de speelgoedbank en ging ze met Esmah Lahlah langs de deuren om met de mensen te spreken.

In de discussie die daarop volgde kwamen we tot de ontdekking dat wij allemaal als belastingbetalers door de toeslagen eigenlijk de werkgevers met dergelijke minimumlonen aan het sponsoren zijn. Alle reden om het minimumloon naar 16 euro te verhogen, ook al omdat in de loop der jaren het minimumloon de verhoging van de lonen niet heeft bijgehouden! Veel van de banen met minimumloon kunnen door automatisering ook ingevuld worden en daarbij moeten we af van de hoge aandeel van arbeidsmigranten in onze migratie cijfers. De asielzoekers krijgen vaak de schuld maar dat is maar een 10% van de totale instroom!

De foto laat zien dat we in een praktische kringopstelling met elkaar konden discussiëren – een geslaagde avond!