Kwartje van de fractie december 2023

Door Jelle IJpma op 28 november 2023

Hoe staat het met de Woerdense politiek? En hoe klinkt het PvdA-geluid, via Progressief Woerden? Dat zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden in het kwartje van de fractie, dat ongeveer vier keer in het jaar verschijnt.

We hebben 9 november de begroting 2024 vastgesteld. Progressief Woerden is tevreden over de begroting na enkele verbeteringen. De geplande bezuinigingen op het duurzaamheidsbeleid zijn teruggedraaid zodat de warmtetransitie kan doorgaan. Door in te zetten op zon op dak, de warmtetransitie en verduurzaming, besparen we veel energie maar net zo belangrijk, huishoudens met lage inkomens besparen op de rekening van de energie. We blijven dus werken aan comfortabele, warme en beter geïsoleerde huizen. Ook met het armoedebeleid en de opvang van vluchtelingen gaan we vol door. We dienden een motie in over het noodfonds energiearmoede die oproept om alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen met een hoge energierekening en een laag inkomen in 2024 in de knel komen. Bezuinigingen op Ferm Werk zijn al door het college van Burgemeester en wethouders teruggedraaid, te merken is dat “wij” in het college zitten. De begroting 2024 van Woerden is sluitend.

Wel blijven er zorgen voor latere jaren, als we wellicht minder geld van de rijksoverheid krijgen en we wel voor grote investeringen staan, zoals de brug over de Oude Rijn, die nog steeds door een meerderheid van de raad gewenst wordt. Stijgende investeringslasten kunnen de gemeente onder grote druk zetten. We hebben het armoedebeleid voor 2024 nu wel weer veiliggesteld, maar het is maar zeer de vraag of we dat ook de volgende jaren kunnen volhouden. De rijksregelingen voor energiearmoede bijvoorbeeld lopen tot en met 2024. En dan zou de armoede best wel weer eens kunnen oplopen. Het blijft dus zaak om zeer alert te blijven, maar dat is aan deze fractie van Progressief Woerden wel toe te vertrouwen.
In oktober zijn we het gebiedsproces begonnen naar plaatsing van windmolens in de polderReyerscop. In totaal 17 van de 30 raadsleden (Chris van Ierssel ontbrak) stemden daarmee in. De coalitiepartij van der Does stemde tegen, maar D66 en Sterk Woerden stemden wel in. Bewoners van Reyerscop en de rechtsere fracties in de Raad deden er alles aan om het proces tegen te houden, 9 amendementen en 2 moties werden daarbij besproken en ze werden allemaal verworpen. Het blijft moeizaam gaan, maar het gaat wel voort.

Ook voort gaat het gesprek over de Rembrandtbrug, over de Oude Rijn. In oktober probeerde Woerden en Democratie dit proces stil te leggen, omdat het college probeert het tracé van de Rembrandtbrug een stukje te verleggen. Ook Inwonersbelangen stelt hierover kritische vragen. Het is wel gek dat oppositiepartijen nu kritisch staan tegenover pogingen van het College van Burgemeester en Wethouders om de brug een stukje goedkoper te maken. Progressief Woerden blijft kritisch over de brug, maar juicht toe dat gestreefd wordt naar lagere kosten.

En in de komende periode gaan we waarschijnlijk een nieuwe Bomenverordening vaststellen. In de nu geldende bomenverordening, van 2010, worden alleen bomen beschermd die staan op de Lijst beschermde Houtopstanden. Marjolein Dooreweerd van Progressief Woerden, heeft nu een nieuwe Bomenverordening opgesteld, om veel meer bomen te beschermen. Voor alle bomen met een diameter van 40 cm of meer, zou dan een kapvergunning moeten worden aangevraagd. Het gebeurt niet vaak dat een gemeenteraadslid een Raadsvoorstel opstelt, want dat is heel veel werk. Maar Marjolein heeft nu een goed voorstel gemaakt, dat binnenkort besproken zal worden. Het is wel spannend of dit voorstel het gaat halen, maar het zou goed zijn voor de bomen en ons bladerdek in Woerden. Progressief Woerden wil Woerden groen houden en is zeer actief in de Raad.
Jelle IJpma

Jelle IJpma

Jelle IJpma

Al jaren draai ik mee in de PvdA. Raadslid, wethouder, bestuurslid en ik weet nog dat ik het PvdA-afdelingsblad rondbracht, in 1979 al in Capelle aan den IJssel, vanaf 1988 in Woerden. Dat blad is er niet meer dus ik hoef niet meer door weer en wind. Maar er is nog zoveel te doen in

Meer over Jelle IJpma