Door Frans van Bork op 31 januari 2015

Blog Frans van Bork – Even voorstellen

Dit is een bericht geplaatst in het kader van de Waterschapsverkiezingen die worden gehouden op 18 maart 2015. Frans van Bork is kandidaat namens de PvdA.

Mijn naam is Frans van Bork en ik woon sinds 1982 met mijn gezin in Woerden, midden in het Groene Hart. Het Groene Hart heeft mijn hart gestolen: het is een prachtig open gebied midden in de drukke Randstad.

In de jaren ’80 ben ik lid geworden van de PvdA. Ik koos voor de PvdA, ook omdat deze partij als een van de weinige politieke partijen onomwonden koos voor het open houden van het Groene Hart. Samen met gemeentelijke PvdA-lijsttrekkers heb ik in 1994 het Groene Hart Manifest opgesteld met als doel dat zij zich zouden inzetten voor dit unieke gebied. Dat is in menig gemeentelijk beleidsplan vertaald.

Van 1995 tot en met 1998 was ik lid van het algemeen bestuur van ons waterschap, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Ik zat in de vakcommissie Waterzuiveringbeheer waar de miljoenen je om de oren vlogen. Het ging om de bouw van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Grootste zorgenkind was, dat zo ongeveer elke nieuwbouw 2x keer over de kop ging. Ofwel 2x zo duur werd als geraamd. De commissie heeft meermalen onderzoek gelast. Van lieverlede kreeg de ambtelijke organisatie de zaak steeds meer onder controle.
Nadien ben ik schouwmeester van het waterschap geworden. Wat doet een schouwmeester? Een schouwmeester controleert in een paar dagen tijd het onderhoud aan sloten, weteringen en kanalen. Dat werk verricht(te) ik in de polder Mijzijde bij Kamerik, de polders Haanwijk en Breeveld bij Woerden, de polders in de Lopikerwaard/Benschop en de landerijen rond Bunnik.

Ik vind het prachtig werk en ben hierdoor nog beter het werk van het waterschap gaan begrijpen. Het waterschap heeft boeren, burgers en buitenlui hard nodig om zijn werk te kunnen doen. Onze polders zouden bijvoorbeeld vanzelf onder water lopen als de boeren de sloten niet meer zouden onderhouden. En het Groene Hart kan alleen maar zo open en mooi blijven, omdat er nog steeds boeren zijn die hier willen boeren.

Inmiddels heb ik ook gezien wat voor belangrijk werk de natuurorganisaties in het gebied verrichten. Oude middeleeuwse ontginningskades kunnen daardoor in stand blijven, wilgen staan er bij zoals het hoort (als knotwilgen), en grote natuurgebieden krijgen een eigen hoger waterpeil.

Als PvdA-er sta ik pal dat de inwoners van het Groene Hart veilig kunnen wonen en werken in hun gebied.

Boeren moeten kunnen boeren, burgers moeten kunnen wonen en er is plaats voor natuur en recreatie.

Daar gaan we mee door!

Dat vind ik, dat vindt de PvdA!

 

Frans van Bork

Frans van Bork

Frans van Bork

Frans van Bork maakt deel uit van het bestuur van het waterschap HDSR: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hieronder vertelt hij waar de PvdA fractie in 2016 werk van gemaakt heeft. Voor alle actuele informatie: kijk op https://www.hdsr.nl HDSR in grote lijnenMet een begroting van rond de € 130 miljoen en het grootste deel van de

Meer over Frans van Bork